Сучасні мистецькі практики у контексті культурно-історичного простору київської гори Щекавиця - Коновалова, Ольга Володимирівна (АРТПРОСТІР, 2015)
У статті досліджується зв’язок між сучасними мистецькими практиками, що проводилися на горі Щекавиця у Києві на межі ХХ–ХХІ ст., та культурно-історичним контекстом цього ланд-шафтного осередку, сформованим у доіндустріальну добу. Виявлено, що сакральна ритуаліс-тика минулих століть вплинула на мистецьку практику художників, майстерні яких розташо-вані на горі Щекавиця. Ключові слова:сучасне мистецтво, гора Щекавиця, київський ландшафт, художні акції, куль-турно-історичний простір. Коновалова О.В. Современные творческие практики в контексте культурно-исторического пространства киевской горы Щекавица В статье исследуется связь между современными творческими практиками, проводившимися на горе Щекавица в Киеве на рубеже ХХ–ХХІ в., и культурно-историческим контекстом этой ландшафтной среды, сформировавшимся в доиндустриальную эпоху. Выявлено, что сакральная ритуалистика прошлых веков повлияла на творчество художников, мастерские которых находятся на горе Щекавица. Ключевые слова:современное искусство, гора Щекавица, киевский ландшафт, художественные акции, культурно-историческое пространство. Konovalova O. Moden artistic practices in the contex of cultural-historical environment of Shchekavytsia Hill in Kyiv The article explores the relationship between modern artistic practices that took place at the Shchekavytsia Hill in Kyiv at the turn of XX — XXI century and cultural-historical context of this landscape environment formed in the pre-industrial eporch. It defines that sacred rituals of the past centuries influenced the works of artists, whose workshops are located on the Schekavytsia Hill. Key words:contemporary art, Shchekavytsia Hill, Kyiv landscape, art events, cultural-historical environment.