Використання техніки малярства ченця Йосифа від св. Терези (Йосифа Прехтля) у процесі розвитку живописної майстерності студентів - Гуцул, Віктор Іванович (АРТПРОСТІР, 2015)
Стаття містить розгляд методики підвищення живописної майстерності студентів мистець-ких спеціальностей при виконанні натурних етюдів з використанням підмальовка за прикладом мистецької діяльності тринітарського ченця Йосифа Прехтля, який жив і служив на Поділлі у XVIII ст. Автор аналізує образ св. Іоанна Непомука, створений художником для Кафедрального костелу св. апостолів Петра і Павла в Кам’янці-Подільському. Ключові слова: етюд, підмальовок, живопис, живописна майстерність, художник, закономір-ність, чернець Йосиф Прехтль, образ св. Іоанна Непомука. Гуцул В.И. Использование техники живописи монаха Иосифа от св. Терезы (Иосифа Прехтля) в процессе развития живописного мастерства студентов Статья содержит рассмотрение методики повышения живописного мастерства студентов художественных специальностей при выполнении натурных этюдов с использованием подмале-вок по примеру художественной деятельности тринитарского монаха Иосифа Прехтля, который жил и служил на Подолье в XVIII в. Автор анализирует образ св. Иоанна Непомука, созданный худож-ником для Кафедрального костела св. апостолов Петра и Павла в Каменце-Подольском. Ключевые слова:этюд, подмалевок, живопись, живописное мастерство, художник, закономер-ность, монах Иосиф Прехтль, образ св. Иоанна Непомука. Hutsul V. Painting technique of monk Joseph’s from St. Teresia (Joan Prechtl) in the process of development of students’ painting skills The article contains a review of methods of improving the painting skills of students of art specialties in the performance of studies оf nature with the usage of preliminary drawing after the example of artistic activity of Trinitarian monk Iosif Prehtl who lived and served in Podillia in XVII century. The author analyses the image of St. Ioan Nepomuk created by the painter for the Cathedral of St. Apostles Peter and Paul in Kamianets-Podilskyi. Key words:study, preliminary drawing, painting, painting skills, painter, regularity, monk Iosif Prehtl, image of St. Ioan Nepomuk.