Вплив мистецького авангарду на традиційну народну вишивку у виготовленні одягу в Україні на зламі ХІХ та ХХ століть - Варивончик, Анастасія Віталіївна (АРТПРОСТІР, 2015)
Стаття присвячена малодослідженій проблемі у вітчизняній науці, пов’язаній з функціонуван-ням традиційних народних мистецтв як промислів. Зазначається, що українська вишивка була невід’ємною частиною українського одягу, а згодом — і промисловості. Аналізується стан виши-вального промислу на території України наприкінці ХІХ — у першій половині ХХ ст. Ключові слова:артіль, авангардисти, мистецтво, художність, вишивка, промисел, промисло-вість. Варивончик А.В. Влияние художественного авангарда на традиционную народную вышивку в производ-стве одежды в Украине на рубеже ХІХ и ХХ веков Статья посвящена малоизученной проблеме в отечественной науке, связанной с функцио-нированием традиционных народных искусств как промыслов. Отмечается, что украинская вышивка была неотъемлемой частью украинской одежды, а впоследствии — и промышленности. Анализируется состояние вышивального промысла на территории Украины в конце XIX — пер-вой половине ХХ века. Ключевые слова:артель, авангардисты, искусство, художественность, вышивка, промысел, промышленность. Varyvonchyk A. Influence of artistic avant-garde on traditional folk embroidery in garment production in Ukraine at the end of XIX — beginning of XX century The article is dedicated to insufficiently explored problem in national science connected with such functian of traditional folk arts as trade. It emphasizes that Ukrainian embroidery was an important part of Ukrainian clothing and then — industry. It analyzes state of embroidery trade in Ukraine at the end of XIX — beginning of the XX century. Key words:cooperative, avant-gardist, art, artistic merit, embroidery, trade, industry.