Жіночі образи в мистецтві Японії періодів Мейджі та Тайшьо - Рибалко, Світлана Борисівна (АРТПРОСТІР, 2015)
У статті розглядаються жіночі образи в японському мистецтві другої половини ХІХ — першої третини ХХ ст. На підставі аналізу розмаїтого візуального матеріалу виявляється трансфор-мація традицій біджінга. Розглядається вплив процесу модернізації Японії та пов’язаних з ним проблем національної ідентифікації, колоніальної політики, репрезентації Японії у світі на фор-мування нових жіночих образів.Ключові слова:японське мистецтво, жіночий образ, колоніалізм, ідеологія, національна іденти-фікація.Рыбалко С.Б.Женские образы в искусстве Японии периодов Мейджи и ТайшьоВ статье рассматриваются женские образы в японском искусстве второй половины ХІХ — пер-вой трети ХХ в. На основе анализа разнообразного визуального материала выявляется транс-формация традиций биджинга. Рассматривается влияние процесса модернизации Японии и свя-занных с ним проблем национальной идентификации, колониальной политики, репрезентации Японии в мире на формирование новых женских образов.Ключевые слова:японское искусство, женский образ, колониализм, идеология, национальная идентификация.Rybalko S.Female images in Japanese art of the periods of Meiji and TaishoThe article discusses female images in Japanese art of the second half of XIX — the first third of XX centuries. On the basis of the analysis of various visual material it defines transformations of traditions of Bijinga. It presents influence of the process of Japan modernization and the related problems of national identification, a colonial policy, representation of Japan in the world on new female images formation.Key words:Japanese art, female image, colonialism, ideology, national identification.