Особливості викладання дисципліни «Галерейна та кураторська діяльність» у вищих навчальних закладах мистецького спрямування - Кашшай, Олена Степанівна (АРТПРОСТІР, 2016)
Статтю присвячено обґрунтуванню розширення міждисциплінарних зв’язків під час вивчення дисципліни «Галерейна та кураторська діяльність» у вищих навчальних закладах мистецького спрямування. Визначено базові аспекти галереї як інструмента бізнесу, що активно впливає на культуроутворювальні процеси в суспільстві; виявлено основні соціокультурні елементи комунікації галерей; окреслено вимоги до формування у студентів знань про функціонування і значення галерей у культурному просторі; актуалізовано питання надання таких знань в умовах розвитку сучасного українського арт-ринку.Ключові слова: галерея, мистецька освіта, галерейний бізнес, куратор, міждисциплінарні зв’язки.Кашшай Е.С.Особенности преподавания дисциплины «Галерейная и кураторская деятельность» в высших учебных заведениях художественной направленностиСтатья посвящена обоснованию расширения междисциплинарных связей в рамках изучения дисциплины «Галерейная и кураторская деятельность» для высших учебных заведений художественного направления. Определены базовые аспекты галереи как инструмента бизнеса, активно влияющего на культурообразующие процессы в обществе; выявлены главные социокультурные элементы коммуникации галерей; очерчены требования по формированию у студентов определенных знаний о функционировании и значении галерей в современном культурном пространстве; актуализированы вопросы предоставления таких знаний в условиях развития современного отечественного арт-рынка.Ключевые слова: галерея, художественное образование, галерейный бизнес, куратор, междисциплинарные связи.Olena KashshayFeatures of teaching “Gallery and Curatorial Activity” for Fine Art students in high schoolThis article analyzes the interdisciplinary connections, which have been taken in the process of studying “Gallery and Curatorial Activity” for Fine Art students in high school. The article defines the basic aspects of the gallery as a business tool influencing effectively culture-forming processes in society; identifies socio‑cultural elements of galleries communication; outlines the requirements for the formation of students’ specific knowledge about the particular importance and functioning of galleries; actualizes the issues of providing such knowledge in the conditions of modern art market.Key words: gallery, art education, gallery business, curator, interdisciplinary communication.