Розвиток поліфункціональних комплексів високогір’я в Україні кінця ХІХ першої половини ХХ ст. - Кузюра-Сметана, Ольга Вікторівна (АРТПРОСТІР, 2016)
У статті висвітлено дослідження генези поліфункціональних комплексів високогір’я як окремого напряму будівництва в контексті найважливіших історичних та соціокультурних чинників. Визначено основні фактори їх появи, сформовано історію розвитку цих об’єктів на тлі наукового й краєзнавчо-туристського руху в зазначений період.Ключові слова: поліфункціональний комплекс високогір’я, будівництво, краєзнавство, піший туризм, рекреація, притулок, гірський курорт.Кузюра-Сметана О.В.Развитие полифункциональных комплексов высокогорья в Украинеконца XIX — первой половины XX в.Статья посвящена исследованию генезиса полифункциональных комплексов высокогорья как отдельного направления строительства в контексте важнейших исторических и социокультурных факторов. Определены основные факторы их появления, сформирована история развития данных объектов на фоне научного и краеведческо-туристского движения в указанный период.Ключевые слова: полифункциональный комплекс высокогорья, строительство, краеведение, пеший туризм, рекреация, приют, горный курорт.Olga Kuzyura-SmetanaDevelopment of multifunctional complexes of highlands in Ukrainein late 19th — first half of 20th centuryThe article investigates the genesis of multifunctional complexes of highlands as a separate area of construction in the context of the major historical and sociocultural factors. The main factors of their appearance and history of these objects on the background of research and local history and tourist traffic during this period are determinded.Key words: multifunctional complexes of highlands, construction, local history, hiking, recreation, shelter, a mountain resort.